妲妃大撻地
我中意影相,人偶,食野, 扮靚,畫畫, 寫小說, 好想同您分享!
CowreiRei
暱稱: Cowrei Rei
性別: 女
國家: 香港
地區: 沙田區
« June 2015 »
SMTWTFS
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
最新文章
放血都可以放得好有意...
可以造形的護髮油Mona...
合作文---Telecom Squ...
DOVE又有新攪作-沁涼水...
REGENE BLOGGER EVENT...
文章分類
全部 (51)
訪客留言
每月文章
日誌訂閱
尚未訂閱任何日誌
好友名單
尚無任何好友
網站連結
尚無任何連結
最近訪客
最近沒有訪客
日誌統計
文章總數: 51
留言總數: 35
今日人氣: 1
累積人氣: 14230
站內搜尋
RSS 訂閱
RSS Feed
2013 年 2 月 20 日  星期三   晴天


新年喪玩report----thx,日產Note, 等我日日都可以帶埋阿肥去玩(超多圖) 分類: 未分類

 香港地, 養狗其實係唔多方便, 唔係咁多地方比狗入, 有時想放繩等佢跑下都無地方, 我阿肥都只不過係細狗, 如果養既係大狗, 就真係仲唔方便! 所以車真係幫左我地呢d狗奴唔少!

 

話說男人係Facebook 將我地想帶阿肥四圍玩既planning 用來參加左日產個game, 竟然中左, 大會真係借左架車比我地試玩幾日, 就係咁就做就左我地呢個新年既喪玩之旅啦!

 

呢個新年,忽然之間變左狗年, 嘿嘿嘿嘿:

 

 

首先介紹下呢部座駕先:

Note係日產(Nissan)既心血傑作,1.2公升Supercharger高效環保引擎配合「ECO」模式及智能停車熄匙系統(ISS),可創造出24km/L的超低油耗,標榜車箱空間大! 睇下,又真係幾大:

 

SCREEN 都幾大,個音響仲可以插iphone !

 

原來佢有一個無匙系統”,即係你每次番黎上車,都唔駛左搵右搵條匙, 真係好啦!

 

其實試用前, 我地有上網做過功課(我真係一個有heart blogger), 原來佢既引擎係大有來頭,以下CAP自日產網頁:( http://www.nissan.com.hk/tc/web/models/NOTE/Performance/148575_489643.htm)

嶄新HR12DDR引擎   全新研發的1.2公升高效燃油直接噴注超級增壓引擎,採用米拿循環技術,有效減低引擎運作時機械部件磨擦所引致的不必要耗油量,以及降低活塞在吸、排氣行程時的動力流失,令汽油燃燒得更加徹底及穩定。 超級增壓器由引擎直接帶動,使運作反應更佳,能夠產生強勁的扭力,並且創下24.0 km/L*同級最佳的耗油表現,效能絕對可與1.5公升引擎匹敵。

 

規格表

車  型:五門五座位揭背車

引  擎:直列三汽缸配超級增壓

容  積:1,198c.c.

最大馬力:98ps/5,600rpm

最大扭力:14.5kgm/4,400rpm

傳  動:電子智能無段變速波箱

驅  動:前置引擎、前輪驅動

懸  掛:(前)獨立麥花臣式支柱(後)扭力桿

制  動:(前)通風碟式、(後)鼓式

車身體積:4,100×1,695×1,525mm(長×闊×高)

 

 

 

你睇佢幾心急!

 

 

就係咁,呢個新年, 我地同肥肥主人日日都早出晚歸,玩過不亦樂乎, 首先, 正值過年, 年初一, 我地去左拜年, 睇下我地D:

 

 

估唔到車尾箱個位都幾大, 可以放晒D:

 

肥肥個鼻非常靈敏, 佢竟然知D禮放係邊, 意圖偷食(好在比老豆捉到):

 

 

沿途好奇既肥肥一直望窗:

 

 

第一站去左鴨脷洲探爺爺, 嫲嫲, 肥肥第一次見到避風塘,本身想去銅鑼灣同九龍塘既狗狗café, 不過初一唔開, 於是就偷偷帶埋主人去珍寶飲茶(唔好學我地呀)

 

 

飲完茶去左山頂行大運, 估不到上山頂D 又斜又多彎既路, 架車都行得好順, 好夠力 (老公話好在架車自動波, 唔係山頂D又多彎又斜既路會轉波轉到傻)

 

 

之後我地去左淺水灣, 原來沙灘都唔比狗入,不過附近遊憩位就有好多人放狗!

 

 

 

跟手入埋赤柱,

呢度簡直係狗既天堂, 仲有CAR, 唔係,DOG PARKING, 即係如果你要入D 鋪頭唔方便帶狗狗, 你可以佢地係門口(一陣好啦)

 

 

 

連雪糕屋都”DOGGIE FIRENDLY”, 真係狗既天堂!

 

 

 

回程時, 架車又定又舒服, 玩左一日, 肥肥完全係睡死了……

 

 

 

2

琴日玩完港島區, 今日就玩新界,去左另一狗狗天堂彭福:

 

 

仲識到FD :

 

 

肚餓, 於是去西沙茶座: (真係幾好食)

 

 

再入埋西貢同肥肥行海皮, 食手打漢堡:

 

 

 

3, 我地去左私影聖地南生圍

 

 

南生圍D 路勁窄, 而且單線雙程行車, 成日要避車, 倒後, 架車都行得好好

 

呢一日, 因為要影相,又腳架, 又狗袋, 大袋細袋, 就發現無匙系統簡直係神來之筆! 要知道負責任既狗奴係唔會比主人係馬路/停車場自由行動, 當你又狗, 又袋又相機, 都仲要係背囊入面搵番條車匙出黎,有時真係比死更難受!

 

 

P.S:我地食左餐蛋面:

 

未回程, 可能架車太舒服, 佢又訓左:

 

 

仲去左下白泥影日落, 睇下NOTE “眼中既日落幾靚:

 

 

玩完幾日,環港遊, 一缸油都用唔曬, 真係堅慳油!

 

作成乘客, 張椅真係好舒服, 架車好定, 好靜(你睇下肥肥日日都訓到咁就知了):

 

 

見到佢呢個開心樣,真係咩都抵:

 

男人話架車好易控制又慳油

 

今次經驗真係好難得, 唔知仲有無機會試下其他車呢!

 

就係咁啦,多謝收看(鞠躬)

 

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

妲妃既其他地頭:

email/facebook: cowrei@gmail.com

http://reirei.theztyle.com

http://www.beautylife.hk/?43173

http://blog.hk.88db.com/?author=77

http://www.myage.hk/rei/

http://blog.yahoo.com/_HOXV4OYXQLWMO67ULOUWRJWZPM/articles/page/1

http://blog.qooza.hk/CowreiRei

http://www.fnb.hk/blog/29351

http://www.imore.hk/7668

http://blogazine.beautyexchange.com.hk/?54305

 

 

 






訪客留言 (返回 CowreiRei 的日誌)


asdsadas 於 2015-06-05 02:01 PM 發表:
[ 回覆 ] [ 封鎖 ] [ 刪除 ]


訪客名稱:
電郵地址: (不會公開)
驗證碼:  按此更新驗證碼 (如看不清楚驗證碼請點擊圖片刷新)
俏俏話: (必需 登入 後才能使用此功能)
[ 開啟多功能編輯器 ]