妲妃大撻地
我中意影相,人偶,食野, 扮靚,畫畫, 寫小說, 好想同您分享!
CowreiRei
暱稱: Cowrei Rei
性別: 女
國家: 香港
地區: 沙田區
« June 2015 »
SMTWTFS
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
最新文章
放血都可以放得好有意...
可以造形的護髮油Mona...
合作文---Telecom Squ...
DOVE又有新攪作-沁涼水...
REGENE BLOGGER EVENT...
文章分類
全部 (51)
訪客留言
每月文章
日誌訂閱
尚未訂閱任何日誌
好友名單
尚無任何好友
網站連結
尚無任何連結
最近訪客
最近沒有訪客
日誌統計
文章總數: 51
留言總數: 35
今日人氣: 0
累積人氣: 14140
站內搜尋
RSS 訂閱
RSS Feed
2012 年 9 月 13 日  星期四   晴天


WOW, SASA 請我睇戲-----盜賊門(我睇唔到個結局囉) 愉快 分類: 未分類

 

話說上個月生日果日, 明明抽中SaSa Event, 點知……

http://www.theztyle.com/home.php?mod=space&uid=24940&do=blog&id=162558

 

PR 於是誠邀我帶個朋友仔睇戲! (題外話:其實起初我以為佢地講下, 因為去到尾2果日都無消息, 係妲妃厚面皮地出左兩個MAIL 問先知原來係FIRM左架,嘿嘿嘿)

 

 

大會好貼心, 始終睇戲都想有人陪, 所以可以比我地帶多個人, 所以, 兩張TICKET! 我就約埋奶油包一起去!

 

 

大會叫我地早D去到影下相:

 

 

 

而且仲有SKIN care 送架:

 

 

代言人仲係我有睇既Dream High 宋心動, sorry, 金秀賢至o……(佢抱住隻狗仔都好吸引呀, 嘿嘿嘿, 其實呢隻狗都有d 意思架, 下回分解)

 

 

, 介紹下套戲先:

 

傳說與68公斤黃金一同消聲匿跡的大盜 Macao Park (金允錫 )突然重出江湖招兵買馬,計劃到澳門食大茶飯 盜取價值連城的318卡巨鑽「太陽之淚」。他邀請舊拍擋 Popeye (李政宰 )及開鎖專家Pepsee (金惠秀 ),加上鋼絲高手 Yenicall (全智賢 )、賊門浪漫新貴 Zampano (金秀賢 )及易容高手 Chewingum (金海淑 ) 的加盟,一行六人齊集香港,匯合由Chen (任達華 )為首的犯罪集團,解鎖高手 Julie (李心潔 )及兩名槍手JohnnyAndrew (曾國祥/ 吳達秀 )一同前往澳門,目標是從黑幫大佬 Wei Hong 那裡偷走「太陽之淚」。

 

表面上,各人合力演出一場偷天換日大龍鳳,其實骨子裡各懷鬼胎:Popie不信任Macao ParkYenicall 想私吞鑽石;Pepsee只為弄清與Macao Pak間混亂不清的感情;Chen只在意賭場的現金;而眾人之首 Macao Pak 內心似乎更隱藏著深層的計劃… 奪鑽行動在這爾虞我詐的狀態下展開。到底誰會先被出賣﹖誰又可以帶著「太陽之淚」全身而退﹖

導演:崔東勛
主演:全智賢、金秀賢、馬修亞瑪希、珊曼莎摩頓

人物:
全智賢飾Yenicall
金秀賢飾Zampano
李政宰飾Popeye
金允錫飾Macao Park
金惠秀飾Pepsee
任達華飾Chen
李心潔飾Julie
曾國祥飾Johnny

<>

 

我沒有看完整套戲(之後解釋), 不過都有少少感想( sorry 有少少劇透)

 

此戲好有張力, 節奏明快, 其實每一個角色都可以拍一個外傅! 因此有很多角色戲份就變得很薄了!  例如曾國祥, 我覺得一係比多d佢發揮, 一係cut左佢算!

 

而劇情真有犯駁位, 比如任達華作為一個資深盜賊, 一出場那單劫案其實如此處理,樣不是給記下來嗎, 此舉有點低章! 而他的死都好兒戲, 作為咁有閱歷既佢, 又明知Macao有問題, 為何會不留後路, 而要光明正大搶錢, 飛車而死?

 

但全智腎給我一個大驚喜, 不再斯文, 我竟然覺得她像大S! 導演都好明白呢個SELLING POINT, 因此佢係戲份最重既一個!

 

而全劇多個語言我又覺得幾好wor, 我好中意呢種國際化mode.

 

但係阿心動(我真係好難忘佢呢個Dream High 既角色) 係呢套戲中都係做番同Dream High 一樣既痴心男, 雖然我buy, 不過一來無新意,二來佢因為痴心, 中段比人拉左, 攪到睇佢唔到, 我要投訴, 比番d戲份佢呀!!!!!!!!!(謎之音: 花痴唔該冷靜d)

 

到快12:00(應還有20min左右完), 阿包肚痛,而且好似好辛苦, 我陪佢去左洗手間, 之後都係同佢快d 去車站走了(唔係我無女陪番比伯母), 所以我錯失了結局!

 

就係咁啦, 多謝收看(鞠躬)

******************************************************************************************

妲妃其他地頭:

mail, facebook: cowrei@gmail.com

小說blog(我係時緒): http://doublecproject.mysinablog.com/

生活blog: http://chibibobo.mysinablog.com/

 

 

 

 

 

 

 

 






訪客留言 (返回 CowreiRei 的日誌)


asdsadas 於 2015-06-05 02:00 PM 發表:
[ 回覆 ] [ 封鎖 ] [ 刪除 ]


訪客名稱:
電郵地址: (不會公開)
驗證碼:  按此更新驗證碼 (如看不清楚驗證碼請點擊圖片刷新)
俏俏話: (必需 登入 後才能使用此功能)
[ 關閉多功能編輯器 ]