Marilyna
marilyna
暱稱: Marilyna
性別: 女
國家: 香港
地區: 屯門區
« May 2019 »
SMTWTFS
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
最新文章
本身都唔想打, 但越諗...
○◕‿◕ ●比你地見識...
【10分鐘自拍短片】終...
【平靚正】40零蚊1支髮...
【流哂口水】NUXE x S...
文章分類
全部 (51)
訪客留言
最近三個月尚無任何留言
每月文章
日誌訂閱
尚未訂閱任何日誌
好友名單
尚無任何好友
網站連結
尚無任何連結
最近訪客
最近沒有訪客
日誌統計
文章總數: 51
留言總數: 7
今日人氣: 1
累積人氣: 2412
站內搜尋
RSS 訂閱
RSS Feed
2011 年 10 月 11 日  星期二   晴天


@o@唔係呀嘛?!唔搽防曬你都夠膽死出街?! 分類: 未分類

 紫外線係引致衰老既元兇!! 防曬首選:平價Za美白防曬!!  ($89/35g)

 

由細到大, 呀媽比我搽既防曬都好lup好厚, 大佬, 夏日炎炎成30幾度, 仲要搽d咁厚既野上塊面, 搽完塊面一達達白左唔單止, 仲因為質地太厚焗都成面都係汗, 成面痴luplup, 所以我由細到大都勁憎搽防曬... 

 

但後來知道原來紫外線偽引致衰老的元兇, 唔搽防曬=搽咩都冇用, 你d斑, 皺紋, 色素, 鬆弛既問題都係因為陽光中既紫外線作怪, 所以你見到d鬼婆成日去曬太陽, 攪到廿幾歲都有皺紋. 自此我就不停上網搵d好既防曬, 一定要清爽又唔好太貴! 最後搵到Sofina同Za, 但Sofina 30ml成300幾蚊, 對我黎講太貴la, 所以試左35g只係$89既Za.

 

我用一次既份量. 白色乳液狀, 質地好稀, 分5點點上面, 好輕易就推開, 而且質地好薄.

 

 

搽完之後, 我最中意佢有輕微調色效果, 塊面會好自然咁白左少少, 係一般防曬做唔到, 連屢獲好評既Sofina都冇li個功能, 所以好多時就咁搽防曬就出街, 連粉底都唔搽! 而且佢係好薄好貼, 30幾度出街都唔會lup, 好岩夏天容易出油既我. 

 

而佢係SPF26 PA++, 講真, 如果你係室內工作就已經好足夠, 睇埋上面個表, SPF26同SPF50所阻隔既UV已經差唔多, 但SPF50既化學成份就會比SPF26多好多, 皮膚成日用SPF40以上就會比D化學成份傷害嫁LA!!

P.S. 我已經用緊第3支Za防曬, 由佢以前舊版綠色字用到而家新版桃紅色字, 但我覺得除左貴左10蚊之外, 質地效果都好似差唔多, 有冇sis知道有咩唔同?






訪客留言 (返回 marilyna 的日誌)

訪客名稱:
電郵地址: (不會公開)
驗證碼:  按此更新驗證碼 (如看不清楚驗證碼請點擊圖片刷新)
俏俏話: (必需 登入 後才能使用此功能)
[ 開啟多功能編輯器 ]