民主昌在此
newmacau
等級: 銀VIP會員
暱稱: 民主昌
性別: 男
地區: 花地瑪堂區
« October 2019 »
SMTWTFS
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
最新文章
促巴士新合約重視公共...
促今年內完成公開諮詢...
12/4/2019立法會議員吳...
吳國昌再提書面質詢促...
吳國昌再提書面質詢促...
文章分類
全部 (2126)
訪客留言
最近三個月尚無任何留言
每月文章
日誌訂閱
尚未訂閱任何日誌
好友名單
網站連結
##新澳門學社##
最近訪客
最近沒有訪客
日誌統計
文章總數: 2126
留言總數: 1120
今日人氣: 42
累積人氣: 1668108
站內搜尋
RSS 訂閱
RSS Feed
2010 年 4 月 30 日  星期五   晴天


反河蟹 分類: 未分類

澳門五一黑沙環的「位置之戰」:現時分別有十個工會和一群青年發動五一遊行,都在黑沙環一帶去政府總部。好消息是青年群在黑沙環永寧廣場出發的一路經與民署過招再接觸警方後大致順利,參加者可以在五一中午一時來集何,二時出發。至於工會方面,兩個工會團體要在三角公園出發,但民署要求改去鴨涌河公園,佢地不服,已向法院上訴;另三個工會在三角公園集合出發,目前OK,不過警方會否河蟹掉新馬路路線仍是一大變數;又另五個工會原定在祐漢公園集合出發,但民署話場地被金金攞咗,工會不敢碰金金的話可能要集中轉埋去三角公園。

再有好消息,澳門反河蟹保人權的一步!兩個工會五一由三角公園出發遊行被民政總署河蟹,要求轉去鴨涌河公園,幸好趁立法會修訂集會示威權法律後讓當事人向終審法院簡易上訴,剛獲法院判勝訴,證明民政總署歷來之類似手段阻撓是違法的!事實上,有關案件還陸續有來,新澳門學社也有同類的針對民署河蟹的上訴在終審法院待判中......






訪客留言 (返回 newmacau 的日誌)


大大 於 2010-04-30 11:36 AM 發表:
昨天睇新聞, 說人力資源主任回應沒有批8,000個外勞額給銀河, 點解不是勞工局局長一齊回應呢? 承諾市民勞工局與人力資源一齊配合, 但似乎未見成效, 如果勞工局真兌現承諾, 勞工局局長應一齊回應, 以免說批外勞不關勞工局, 以前本地與外勞是三比一, 為何要一比一呢? 但現時連一比一都做唔到, 外勞比例不對, 黑工太多並遍佈各行各業, 雖然現時好多公司在勞工局登記, 都是假招工, 去見工, 一石油公司見工時最搞笑是某負責人問為何你唔去賭場做呀? 賭場人工過萬呀? 說上班時間與勞工局所公佈不一樣, 更離譜的是叫你做上個月的單, 做完才走, 還要教在旁的小姐做嘢! 真是很火, 下次咁樣, 見工時最好錄音, 擺在上網給大家見證, 其實這間公司不是有心請我們本地人, 是擺在勞工局來申請外勞配格, 我覺得我們本地人都要吃飯, d人將銀河假招工影出來擺上網, 好多人排隊, 還踩咗人, 咁多人都請唔到人, 以前d人都係電台常講, 但政府有冇聽市民的訴求, 係電台講到一半, 被電台主持人反駁, 只查地盤, 叫地盤工人去指定地點, 咁係黑工都唔會去呀, 應特擊查證時有檢查人在地盤幾個出口攔截, 同時所有大中小的公司抽樣來查人, 咁多黑工, 紛紛黑工擁來澳門, 唔知黑工底細, 咁果d公司請這批黑工中會否懷疑恐怖份子混入中呀? 近排聽到某地區懷疑有恐怖份子留醫, 聽到好有些心寒, 黑工咁多, 應該要搞好治安, 每請一黑工, 該企業要罰錢$100,000, 外勞的配格真不合比例, 本地人5比外勞人1, 其實幾比幾都沒用, 最好加外勞費用每月$4,200或以上, 外勞的工種太多, 連政府部門都有外勞, 外勞可否定在家庭僱員和保安, 其實請外勞應要看經濟環境, 點解咁死板? 現時咁多本地人失業, 應暫停請外勞配格, 咁才達到優先請本地人的說話, 最好笑的是鋪租貴, 政府一味推高和托樓價, 咁搞法, d嘢乜都貴, 連舊區重整搞咗好幾年, 只想補償, 如果樓價係咁貴, 應該降樓價, 咁我吔住舊區人變咗冇樓住, 邊個搞到樓價高到升天, 邊個話樓換樓, 咁樓價降價, 租金唔咗咁貴, 人工平d都好可以, 個社會保障基金真係玩老人, 其實唔駛咁麻煩, 如合資格的老人, 都唔駛去社保辦申請, 因每位65歲或以上長者都有戶口資料在社保登記, 社保可決定在幾月幾日入戶口, 發出信件通知長者打部, 如沒戶口資料請長者提早十五天辦理咁就得, 咁搞法, 如長者去社保有乜嘢頭暈身熱, 社保怎負責, 其實付一萬給長者是好事, 是尊重長者, 這點值得表揚, 但做法有些….
[ 回覆 ] [ 封鎖 ] [ 刪除 ]


訪客名稱:
電郵地址: (不會公開)
驗證碼:  按此更新驗證碼 (如看不清楚驗證碼請點擊圖片刷新)
俏俏話: (必需 登入 後才能使用此功能)
[ 開啟多功能編輯器 ]