我的日誌
今天,星期二去了港島東和瑪麗醫院,下班後到康寧公園讀聖經
心情覺得只有我和主一齊步行。
ephod
暱稱: 煒基
性別: 男
國家: 香港
地區: 九龍城區
« December 2014 »
SMTWTFS
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
最新文章
有主的同在好得無比
安息聚會
Carmen 生日
2010-03-10
2010-03-04
文章分類
全部 (138)
訪客留言
最近三個月尚無任何留言
每月文章
日誌訂閱
尚未訂閱任何日誌
好友名單
網站連結
尚無任何連結
最近訪客
最近沒有訪客
日誌統計
文章總數: 138
留言總數: 443
今日人氣: 0
累積人氣: 10227
站內搜尋
RSS 訂閱
RSS Feed
2010 年 10 月 16 日  星期六   晴天


有主的同在好得無比 滿足 分類: 未分類

今日係光愛步行日,早上同大細孖、MAN LUN、老廖,仲有Jason Wong

拜一拜時光到了,真的難忘在大家樂同弟兄的敬拜。然後步行到巴士站,哈!剛好碰到阿大,阿細,她們先上車.在巴士上和Jason Wong 一齊唱詩、敬拜。深刻我已經同阿爸團圓,一齊同享家庭樂. 到了敬拜主, 主竟然為我受盡凌辱,傾出了自己的生命. 好難忘同Jason Wong一齊唱詩、敬拜。真係好開心,沒有分個人,好一致,嗯!真係要記底,感受好夾,同幫跟主交流。然後去馬鞍山海濱長廊步行,

同小學組一齊照相. 哈!不過唔係我部相機,今年步行真特別, 同天柱、祖雄,一齊唱詩、敬拜步行,係呀!主正要我們這樣。我的心好像在跳舞一樣.好觸動。跟住去咗阿錦的家,禱告的時光真係好。呀!還有中學組今天係踏單車。有主的同在好得無比.

 



2010 年 7 月 25 日  星期日   晴天


安息聚會 分類: 未分類

今日下午出席了阿田的安息聚會,我見到好耐無見的弟兄姊妹,印象深刻有:永生、橄欖、Alex、右錚、Anglela、師晧、石龍、小明、敏兒、Step、阿玉、田田。
我在聚會當中用心感受到阿田朋友、同學、家人的感受。我本來不想在聚會中展露自己的悲傷,但主的捨命和阿田的捨命實在太感動我的心,我哭了,阿田真捨不得你,
你的行動,令我重拾熱情,我會更加珍惜同弟兄姊妹相處。阿田,天家再見大家的榮耀。



2010 年 5 月 13 日  星期四   晴天


Carmen 生日 分類: 未分類

返完通宵,終於放完假啦!在通宵吃了主意所整的三文治。有一句說話好放在心。「惟有用心才能辨識事物同人的價值,光憑肉眼是看不到事物同人的精髓。」
是的,我也覺得這句說話講得好。我體會惟有用心才可以感受主對我的愛,家人對我的愛,弟兄姊妹對我的愛。今日到了公園親近主,唱了天天放煙花。
唱了專一的愛。今日同主盡吐心聲。我好開心呀!主對我有無私的愛。然後我返教會同弟兄姊妹一齊合作清潔,哇!好耐冇幫手na!感覺真棒。
跟住到大牛掰餅,好開心可以同主相愛到永遠。今日原來係Carmen生日,Carmen生日快樂呀!



2010 年 3 月 10 日  星期三   晴天


2010-03-10 分類: 未分類

上個星期天,返下午,這日同班姑娘有傾有講。這日我帶咗飯盒,姑娘就叫外賣。因為新canteen暫時暫停經營。
唔知道為何我食得好快,然後等埋個姑娘,我地一齊過新四探望予媽。她做了手術,身體都慢慢康復。真的太好了,
願主繼續賜福給她。跟住星期一返通宵,這日叫外賣食,晚上請咗個係老人院姑娘來當值,佢原來黎過當更,
佢係BB ward當過更,佢帶咗曲奇餅,好似話係銅鑼灣SOGO賣ge,真係好好食,如果加埋提子乾更加好味。
值得感恩的事,就係個晚night唔忙,夜宵食咗水餃河。今日早上發咗個奇怪的夢,見到有幾個小女孩,她們都是穿校服,
見到一群學生排列得好整齊,好似等緊人出黎宣佈事情。個地方好似係聖保祿小學,跟住見到個修女同我打招呼,不過唔係英文,係法文。
跟住見到Jason仔出黎講野,一早就知道Jason仔講野了得,平時佢都係扮野。Ryan就在我鄰近,他一句說話都冇講,一D都唔似佢。
大細孖做咗佢地最鐘意ge野,就係出咗離唱歌,唱咗首詩歌,我唔記得個詩歌名,我聽咗好少就醒咗,真可惜。我真係好掛住班弟兄。



2010 年 3 月 4 日  星期四   陰晴不定


2010-03-04 分類: 未分類

連續兩天通宵.這兩天夜宵都吃河粉.第一天係方姐煮的.第二天叫外賣.第一天吃魚蛋雲呑河.第二天吃魚皮餃河.連續通宵.我終於病倒了.又咳又傷風.真辛苦.呀!想起七十二家租客的普通話版.過去都成了回憶.別把放心頭.嗯!聖經都有類似的說話:就係忘記背後,努力面前. 腓三:13 唔知主睇到我病成咁.祂的反應係點ge呢!