nike laegue 2012 第一輪選拔
分類: 未分類
2012 年 6 月 4 日  星期一

新一年已經轉左版面 , 詳情可以入內觀看 !

http://www.nike.com.hk/local/nikeleague/reporter/第一輪選拔day-2-u16/

2012-02-16
分類: 未分類
2012 年 2 月 16 日  星期四

行街 - 隨想
分類: 未分類
2012 年 1 月 18 日  星期三

早幾日的特別版鞋款 相信都被搶購一空。
買到的朋友, 當然要恭喜一下啦。 不過, 買唔到都唔使失望呀 !
都仲有好多令鞋呀 !


今日, 要出街辦點事情 ..
做完之後, 又是走到幾間運動鋪裡看看。
(其實, 我發現自己對球鞋的沉迷, 已經很深了 = =,
 要不是有金錢上的局限, 我屋子早就該裝滿球鞋 ! )
看看後, 裡面大多都是老樣子, 我也看過那些款式很多次 ..

只有這個系列 - hyperforce !

 

其實, 上個星期都有係某d論壇番意到有這款鞋 ..
但係也沒有太多注意。
直到今天看到 , 這系列的 colour way (配色) 幾吸引人 !!!
不過 , 標價$1039 .. 咦 ,, 但係又有8折喎 !!
nike有8折都真係少有 ! 其實都有d想買, 但係折左都 800幾蚊 ..
如果之前無買對 soldier V 都可以考慮考慮。

BTW , 這雙鞋看起來 ,
其實也不錯 ! 看上去, 就好像 HYPERFUSE X HYPERDUNK :
鞋身用左Hyperfuse技術 + 網面設計 ,
再加上 fly wire , 改善了hyperfuse網面容易破爛的問題


鞋底 ( sole ) :
頭先都有講過 有前zoom,  刻紋大致上同hyperfuse2011差唔多 ~
後掌位置 就同hyperdunk既鞋底差唔多啦 !
hyperdunk 後掌既zoom air位 就變左 1 d 幾有彈性既突膠 ..

我最鐘意尼對鞋 既地方 就係佢既細 tick (nike logo) !
我印象中 細tick都好少籃球鞋上有用到 , 除了某幾代的Leborn james的鞋款。
可能經過之前的訪問 , 我對細tick就更加情有獨鐘啦 !

**有錢既話, 我都會買尼對黎打下波ga !
但係睇上去 , 都係for 室內會好d啦 !! 哈哈 ~
nike 尼幾年真係出左唔少鞋呀 !! 要買邊對都真係有d頭痛 !!


 

2012年 你買左鞋未 ?!
分類: 未分類
2012 年 1 月 15 日  星期日

首先, 原來仲會有人留意本blog, 真係有d驚喜呀 ! 要係尼度多謝一下 有份睇的你 !


2012年, 新一年, 唔知大家有冇買對新鞋既習慣呢 ?! 籃球鞋又好, 乜鞋都好啦 ..
不過, 上到我blog既你, 應該都係籃球迷吧 ~

大家都應該有like nike basketball 既fan page啦 !
咁應該都會知道 係 1月16日 會有特別版波鞋發售 !
你又會鐘意邊一款呢 ?!

講真, 我就幾鐘意 KD IV啦 ! 唔使講, 最平係佢先啦 ! $759
又係亮籃色 都幾Sharp ~ 加上仲係透明底 ..
同樣價錢,要買KD IV  咁梗係買特別版啦 !
同埋有個好特別既鞋盒添 ! 買到要share下啦 !

kobe個對既特別版鞋位都真係幾特別 ga !! 有d人話 :  似gundam

KOBE VII system 都ok呀 ! 但係就唔多岩我啦 (最少就係個價錢先啦 - $1599)
雖然全紅配上少少綠色(對比色) 好sharp 加上仲有龍形圖案, 但係始終買唔起
不過, 如果你係fans, 而又afford得起, 相信你都會去排隊買啦 !

其餘個兩款, 就更加貴啦 ! 我都唔知講乜好啦,
可能只有一句 只可遠觀 .... 
air jordan 龍年版 , 其實都幾好睇, 只不過係高左ddddd ...
air force 就配埋件jacket  1 set, 唔知你又點睇呢 !?

初時, 我真係幾想買 KD IV ! 因為真係平嘛 !
但係諗諗下, 我出到MK又未必排到隊買. . .
雖然買唔到KD IV 我都或者可以買到KOBE VII ,但係買完之後 ,
我來年應該都唔使買難了 ..
所以我都係打消出去排到既念頭。

BTW , 根據小道消息 ( 其實上網一search就有= =),
CP3 V 即將推出, release day 應該係大約 2012年2月 ...
但係又好似 係 11/01/2012 .. 可能係美國出早d啦 !
Chris Paul 迷真係要留意留意啦 !!
唔買以上2對特別版既原因, 唔多唔少都關cp3 v 事既 !  哈哈


但係如果真係會係2月出, 咁睇黎我都要等多一個月先買得啦 !
因為農曆正月嘛 !  娘親說 : 年頭唔好買鞋喎 ...
哈哈 , 唔知你又會唔會跟尼d傳統呢 ?!

share 我前幾日買下的鞋 !!
分類: 未分類
2012 年 1 月 13 日  星期五

點解會無人Share尼對鞋呀 ?!
我自己就覺得幾靚啦 ! 去圖先 ~


大家會唔會知係咩鞋呢? 哈哈
不過, 前面都幾型 ! 無乜鞋款可以做到咁  ..


第2個角度 ~


講得share 當然就要影埋鞋底啦 ! 鞋底既traction都好重要呀 !
一睇就知好穩陣啦 !


近鏡既鐳射皮 + fly wire ~ 真係幾正 !


留意多d , 就會發覺尼對 1/2線鞋都有內高外低既設計喎 !

overall :
講真 LB9我就買唔起啦, 加上又唔多岩我 !
買番D loe既鞋款就差唔多。尼對就正正岩我啦 !
雖然唔知尼對係1/2線鞋 , 但係佢既setting都好齊全 ,
前zoom 後 air max , 仲有fly wire + 內高外低。以而家669個價黎講,
真係買得過 !
不過, hk入得2隻色 (軍綠/黑白), 而家軍綠都冇乜 ..
都係缺點 ! 加上鞋都比較重, 可能都是比較少人留意的原因。

淨係睇上去都覺得好耐磨 ... 打開街場嘛
不過, 由於air max後底 .. 後跟的位置始終較易磨平 !
(之前對ambassador III, 都係差唔多, 後跟真係易磨蝕d)
點都好, 時間證明一切既 !
佢鞋底既紋理又係用上當打的魚骨紋 (箭咀型),
抓地力就真係唔使點講啦 !

不過, 如果想買黎行街既朋友就要注要啦 !
對鞋係非常緊貼你的ankle位置, 如果行街著得耐就真係會有d腳痺 !
但係打波著起黎, 就會覺得好有腳感,
因為貼腳嘛~~

尼對就係 Leborn James Soldier V 啦 !!!